AVISEN

ANNONCE
NYHEDSBREV
Modtag vores gratis nyhedsbrev
Indtast Email:NYHEDER

Kunstnerbøger - et uendeligt mulighedsrum

Ida Aakerlund
kunstgal@gmail.com

Sidst jeg anmeldte en udstilling om kunstnerbøger, var det på vidunderlige Nivågård med en eventyrlig kuratering af museet selv samt af kunstnergruppen Svends Bibliotek. Som en privilegeret vært for denne udstilling stod jeg klar til at modtage gæsterne med hvide handsker som en elegant "butlerinde" fra en ældre film med al dens aura og patina og små hak i undervejs. Netop denne magiske stemning bar udstillingen præg af med et indkig ind i en fortryllet verden. Med de hvide handsker på hænderne blev alle besøgende en del af kunstnerbøgernes smukke, provokerende, finurlige og filosofiske univers.

Nu er det så denne gang blevet Diamantens tur til at prøve at genfortrylle de besøgende. Dybt nede i kælderens hule befinder der sig da også et skatkammer af mere end 100 værker, der folder genren ud i en vifte af variationer og medier. I dæmpet blød belysning inviteres man med på en rejse, hvor kunstværkerne kan undersøges og nærstuderes. Eller den æstetiske helhed kan få lov til at forplante sig meditativt i den besøgende. I opslag og nedslag kan den besøgende dykke ind i sin egen sfære. Lade værker hviske til en og lade dem indtage bolig i ens eget sind i et sjældent nærvær. Som en fortrolig ven man netop deler dette øjeblik og denne stund med. For mange af disse værker kan taknemmeligt hviske til den besøgende og måske endda omfavne den besøgende.

Som en af aftens talere er inde på, Mikkel Bogh, hvem husker netop ikke en barndoms- eller ungdomsoplevelse med en kunstbog, der helt og aldeles bare opslugte en?


Hvad er det dog de kan de der kunstnerbøger?
Det, som er så befriende ved at få kunstbøger udstillet, er netop, at man kun bliver sig endnu mere bevidst om det unikke ved disse kunstbøger, der formår at gå deres egne eksotiske vegne. Der ikke lader sig indkredse eller lader sig diktere til nogen form for standarder. De udfolder sig med al deres vilje og kraft som i et lille laboratorium for imaginære abstrakte rum.

Som Lea Porsager så fint udtrykker det, så kan kunstbøger formidle noget ordløst. De kan være satellitter, der svæver rundt om et stort tungt værk, eller de kan kredse rundt om et udefinerbart indre liv. De kan så at sige være frirum til at være lige det, som de er og ønsker at være.

Så er du nysgerrig på at møde værkerne og at blive begejstret til at bladre i med egne hænder, så søg endelig ned i Diamantens dyb og lad dig generøst omslutte af denne fortryllende genre.

Det Kongelige Bibliotek
Søren Kierkegaards Plads
Fra 30. september til 11. marts 2017


Send til ven

NYHEDER
Rasende djævlesplinter
Willumsens grafiske værker er nu aktuelle på museet i Frederikssund, 
hvor vi møder det groteske og det absurde i skarpe vrede streger
- Læs mere...
Inspirationens øje
- Japanomania i Norden 1875-1918
- Læs mere...
Komalerens museum
Kastrupgård huser en fremragende fast samling af Theodor Philipsens kunst
- Læs mere...
Skønhed og livsglæde
Pia Fonnesbech udstiller på Pakhuset i Nykøbing Sjælland
- Læs mere...
ARTIKLER FRA NYESTE AVIS
HAVET
Martin Bigum fortolker Willumsens malerier
Af Pier Maria Andersen
Fotografen Dennis Hopper
Rokoko, sex, drugs og rock’n roll på Frederiksborg Slot
Af Orla Schantz
JORN vs. MUNCH
Et gigantisk kunstmøde på Museum Jorn
Af Rigmor Lovring
KUNSTKALENDER - 314 Arr.
ANNONCE