AVISEN

ANNONCE
NYHEDSBREV
Modtag vores gratis nyhedsbrev
Indtast Email:NYHEDER

Kunstnerbøger - et uendeligt mulighedsrum

Ida Aakerlund
kunstgal@gmail.com

Sidst jeg anmeldte en udstilling om kunstnerbøger, var det på vidunderlige Nivågård med en eventyrlig kuratering af museet selv samt af kunstnergruppen Svends Bibliotek. Som en privilegeret vært for denne udstilling stod jeg klar til at modtage gæsterne med hvide handsker som en elegant "butlerinde" fra en ældre film med al dens aura og patina og små hak i undervejs. Netop denne magiske stemning bar udstillingen præg af med et indkig ind i en fortryllet verden. Med de hvide handsker på hænderne blev alle besøgende en del af kunstnerbøgernes smukke, provokerende, finurlige og filosofiske univers.

Nu er det så denne gang blevet Diamantens tur til at prøve at genfortrylle de besøgende. Dybt nede i kælderens hule befinder der sig da også et skatkammer af mere end 100 værker, der folder genren ud i en vifte af variationer og medier. I dæmpet blød belysning inviteres man med på en rejse, hvor kunstværkerne kan undersøges og nærstuderes. Eller den æstetiske helhed kan få lov til at forplante sig meditativt i den besøgende. I opslag og nedslag kan den besøgende dykke ind i sin egen sfære. Lade værker hviske til en og lade dem indtage bolig i ens eget sind i et sjældent nærvær. Som en fortrolig ven man netop deler dette øjeblik og denne stund med. For mange af disse værker kan taknemmeligt hviske til den besøgende og måske endda omfavne den besøgende.

Som en af aftens talere er inde på, Mikkel Bogh, hvem husker netop ikke en barndoms- eller ungdomsoplevelse med en kunstbog, der helt og aldeles bare opslugte en?


Hvad er det dog de kan de der kunstnerbøger?
Det, som er så befriende ved at få kunstbøger udstillet, er netop, at man kun bliver sig endnu mere bevidst om det unikke ved disse kunstbøger, der formår at gå deres egne eksotiske vegne. Der ikke lader sig indkredse eller lader sig diktere til nogen form for standarder. De udfolder sig med al deres vilje og kraft som i et lille laboratorium for imaginære abstrakte rum.

Som Lea Porsager så fint udtrykker det, så kan kunstbøger formidle noget ordløst. De kan være satellitter, der svæver rundt om et stort tungt værk, eller de kan kredse rundt om et udefinerbart indre liv. De kan så at sige være frirum til at være lige det, som de er og ønsker at være.

Så er du nysgerrig på at møde værkerne og at blive begejstret til at bladre i med egne hænder, så søg endelig ned i Diamantens dyb og lad dig generøst omslutte af denne fortryllende genre.

Det Kongelige Bibliotek
Søren Kierkegaards Plads
Fra 30. september til 11. marts 2017


Send til ven

NYHEDER
Bjørnen sover i Art House Estonia
Mødet med estisk alvor, livskraft og humoristisk sans er stærkt inspirerende
- Læs mere...
Gennemført Modig Udstilling på Galleri Oxholm
”Butterflies and Pussytales” med Nille Bech, billeder & Lise Egeberg tekster
- Læs mere...
Kunstnerægtepar i Galleri Arte
Helle Vinter og Erling Tingkær udstiller malerier, collager, blandform og bronzer på Galleri Arte, Lildstrand
- Læs mere...
Landskaber i tyst længsel
Ulrik Møller på Brandts 13
- Læs mere...
Sommerudstilling 2017 på galleri Arte
Pia Skogberg har netop færdiggjort otte dug-friske heste i bronze. Det er unika-arbejder, dvs der findes kun det ene eksemplar af hver hest. Der vil samtidig blive vist billeder af to store anerkendte landskabsmalere, Birte Ohsten og Finn Have, og der er værker fra galleriets permanente samling, bl.a. Anita Houvenaeghel, Tine Hind og Felix Pedersen. 
- Læs mere...
ARTIKLER FRA NYESTE AVIS
Et land i sort/hvid
Krass Clement foto af byer og mennesker i Syrien
Af Orla Schantz
Together we get somewhere
Jacob Rantzau og Oscar Björck på Skagens Museum
Af Grethe Hagensen
Fremragende Tal R
Tal R’s værker fra de sidste to årtier på Louisiana 
Af Finn Storgaard
KUNSTKALENDER - 282 Arr.
ANNONCE