AVISEN

ANNONCE
NYHEDSBREV
Modtag vores gratis nyhedsbrev
Indtast Email:BOGANMELDELSER

Er den vilde nu hustrænet?

Af Orla Schantz
orla.schantz@gmail.com

Peter Bondes billeder et lette at genkende – for det meste. Det er store rå og næsten slaskede penselstrøg, nærmest tværet ud på diverse overflader i farveglade orgier. Det kan være på bogforsider fra hans eget bibliotek, som billederne viser i det nye store værk af Torben Weirup om udviklingen og variationerne i Peter Bondes udtryk.

Eller det kan være såkaldte installationsbilleder som i udstillingen ”Limelight” på Charlottenborg i 1986, hvor Bonde var meget inspireret af den tysk/italienske bølge af ”De nye vilde” malere. Det kan også være billeder i form af OVC duge med påtrykt inkjetprint fra 1995 med skriften ”I Smell Ketchup and French Fries”, en tydelig henvisning til hans hyppige besøg i USA i denne periode. Man mærker hensigten og bliver opstemt. Mødet med den amerikanske multikunster Jason Rhoades blev således skelsættende.

Det store gennembrud med officiel, statsautoriseret stempel, var i 1999, da han blev valgt til at repræsentere fædrelandet på Venedig Biennalen, men han betingede sig, at Jason Rhoades skulle med som partner. Det blev til den meget omtalte installation ”Throwing snowballs in Venice”, der var en hyldest til bilvæddeløb og udstillede en samling racerbiler, affald, bildæk og en masse skrammel i den ”trashy” stil, som begge kunstnere var tilhængere af.

Sneboldeffekten rullede videre i andre sammenhænge og nye udgaver i årene efter. I 2006 fik Peter Bonde opgaven med at ”erobre” det lange, smalle og høje rum midt i ARKEN på Vestegnen. Det blev til ”HI BOB – Greatest hits”, hvor han kunne udfolde sine store bevægelser med kæmpe lærreder med motiver fra familien og vennerne på druk i Sverige, hvor maskulin vulgaritet, men også intimitet vises frem.

Torben Weirups store værk har titlen ”Dette er ikke en maler – en bog om billedkunstneren Peter Bonde”, og det illustrerer fint Peter Bondes afvisning af at lade sig snære inde i kunsthistorikernes decimalsystem. Han vil ikke hustrænes og spjætter endnu. Og formerne synes uendelige fra roadmovies, skulpturer, installation, videoer til regulært maleri i firekantede formater.

Bogen er overdådigt forsynet med billeder fra Peter Bondes kunstneriske historik. Og alene af den grund anbefales den. Dertil kommer Weirups sprog. Han skriver rask og frisk. Man får næsten lyst til at citere titlen på et af Bondes’ seneste værker fra en udstilling i år på Martin Asbæk Gallery i København ”Oh, My God, This Is Good”.

Torben Weirup:
”Dette er ikke en maler –
en bog om billedkunstneren Peter Bonde”
Strandberg Publishing
234 sider, rigt illustreret
Netop udkommet


Send til ven
BOGANMELDELSER
Er den vilde nu hustrænet?
Nyt stort værk følger billedkunstneren Peter Bonde til dørs og vægs 
- Læs mere...
Hans Christian Rylander
Et stort bogværk om billedkunstneren Hans Christian Rylander har set dagens lys.
- Læs mere...
Poetisk og rammende digtsamling
Lasse Højgaards ”Indkredsning” af selvoplevede parforhold på livets vej
- Læs mere...
Vigtigt bogværk om en moderne polyhistor
I anledning af en stor retrospektiv udstilling i Clausens Kunsthandel har Forlaget Vandkunsten udgivet en flot bog om kunstneren Richard Winther
- Læs mere...
Det, der er uforklarligt
Ny bog om billedkunstneren Mogens Møller
- Læs mere...
ARTIKLER FRA NYESTE AVIS
Detlev Blunck
Stor særudstilling på Nivaagaard
Af Karen Hammer
Pissarro på Ordrupgaard
Danske malere i Dansk Vestindien
Af Ove Bjørn
Den Frodige Fynske have
150 års fejringen af Johannes Larsens fødsel
Af Lise-Lotte Blom
KUNSTKALENDER - 328 Arr.
ANNONCE