AVISEN

ANNONCE
NYHEDSBREV
Modtag vores gratis nyhedsbrev
Indtast Email:NYHEDER

Ukendt kunstner. Påfugle. Uden år. Design Museum Danmark. Foto: Pernille Klemp.
Eksotiske toner i den fynske natur

Af Jens Ramsing
jens.ram@gmail.com

Japan fik op igennem det sene 1800-tal en kolossal betydning for udviklingen i vestlig kunst. Det tog for alvor fart med Verdensudstillingen i Paris i 1867 og nåede et højdepunkt i 1880’erne og 1890’erne med Gauguin og Van Gogh. Begge blev vist på Den Frie Udstilling, hvor flere af de oprørske fynboer var medlemmer. En af dem var den unge Johannes Larsen, som bogstaveligt talt voksede ind i et nyt billedsprog med en frisk og uspoleret tilgang til skildringen af den danske natur, frigjort fra den europæiske billedtraditions refleksgentagelser.
Når man beskæftigede sig med de japanske påvirkninger hos Johannes Larsens, har det ligesom været små kig ind ad en dør, der stod på klem. Nu åbner Faaborg Museum for første gang døren på vid gab med den hidtil største udstilling om japansk træsnitkunsts indflydelse på fynbomalerens værk.

Den uspolerede uskyld
To unikke privatsamlinger af japansk træsnit har bidraget til udstillingen i Faaborg, hvor de sættes overfor et stort udvalg af kunstnerens træsnit og malerier. Men selvom væggene bugner af indtryk, så man næsten ikke kan se sig mæt, taber man aldrig tråden. Via udsøgte kunstnere som Hokusai og Hiroshige fører udstillingen skrift for skridt ind i de japanske træsnits betydning for Johannes Larsens naturskildring - den næsten videnskabelige fremstilling af fugle og planter, ofte sat frit svævende på det lyse papir; evnen til at skabe liv og bevægelse med få, præcise streger, som også kan forfølges i maleriet. Undervejs bliver der også sat fokus på de indbyggede modsætninger, der ligger i at opsøge det fremmede for at skildre det nære, og i at ville finde en uspoleret uskyld i drømmen om et fjernt paradis. For kun formede kulturmennesker kan skabe sådan en drøm i kunst.

Udstillingen er fremragende sat op, og det lykkes både i tekst og billeder at formidle komplekse sam-menhænge, så de bliver forståelige og fascinerende for udenforstående. Og så er det jo ekstra pirrende for fantasien, at museet selv er en del af den historie, der vises i udstillingen. For da Carl Petersen tegnede museet til Fynbomalerne, tilføjede han flere japansk inspirerede detaljer, og det var Johannes Larsen selv, der udførte den pragtfulde vægudsmykning i museets arkiv. Han lod sig inspirere af forgyldte japanske skærmvægge, da han med asiatisk præcision og elegance satte danske fuglemotiver, på monokrom gylden grund - iblandet påfugle som spraglede eksotiske akkorder i den fynske naturmusik.

Faaborg Museum
Grønnegade 75, Faaborg
Frem til 31. december


Send til ven

Johannes Larsen. Vægdekoration (detalje) Arkivet. 1915. Faaborg Museum. Foto: Kirstine Mengel.
NYHEDER
Bjørnen sover i Art House Estonia
Mødet med estisk alvor, livskraft og humoristisk sans er stærkt inspirerende
- Læs mere...
Gennemført Modig Udstilling på Galleri Oxholm
”Butterflies and Pussytales” med Nille Bech, billeder & Lise Egeberg tekster
- Læs mere...
Kunstnerægtepar i Galleri Arte
Helle Vinter og Erling Tingkær udstiller malerier, collager, blandform og bronzer på Galleri Arte, Lildstrand
- Læs mere...
Landskaber i tyst længsel
Ulrik Møller på Brandts 13
- Læs mere...
Sommerudstilling 2017 på galleri Arte
Pia Skogberg har netop færdiggjort otte dug-friske heste i bronze. Det er unika-arbejder, dvs der findes kun det ene eksemplar af hver hest. Der vil samtidig blive vist billeder af to store anerkendte landskabsmalere, Birte Ohsten og Finn Have, og der er værker fra galleriets permanente samling, bl.a. Anita Houvenaeghel, Tine Hind og Felix Pedersen. 
- Læs mere...
ARTIKLER FRA NYESTE AVIS
Et land i sort/hvid
Krass Clement foto af byer og mennesker i Syrien
Af Orla Schantz
Together we get somewhere
Jacob Rantzau og Oscar Björck på Skagens Museum
Af Grethe Hagensen
Fremragende Tal R
Tal R’s værker fra de sidste to årtier på Louisiana 
Af Finn Storgaard
KUNSTKALENDER - 282 Arr.
ANNONCE