AVISEN

ANNONCE
NYHEDSBREV
Modtag vores gratis nyhedsbrev
Indtast Email:BOGANMELDELSER

Fra Times Square til Jyllingevej og retur

Af Lars Svanholm

Det er ikke tilfældigt, at bogen om maleren Jonna Pedersens værker fra de sidste fire år har fået titlen ’Dokumentar’. Kunstneren har selv på et tidspunkt udtalt, at hendes værker fungerer som kulturelle dokumentationer, som kan ses som øjebliksbilleder og som visuelle vidnesbyrd over de billedligt beskrevne lokaliteter.

Rendyrket maleri
’Dokumentar’ fungerer som en repræsentativ tour de force gennem Jonna Pedersens maleriske forløb i perioden 2006-10. Der findes dog enkelte gengivelser fra ’05 og de er som mange af de øvrige fra denne periode med udgangspunkt i New York.

I specielt ét tilfælde er det tydeligt, at kunstneren agerer fuldstændigt på maleriets betingelser. Maleriet ’Mac here’ fra 2006 har kun det genkendelige tema svagt skitseret i en komposition, hvor de høje bygninger fremstår som okker-farvede og grønne tern med en begsort himmel som baggrund. Det karakteristiske MacDonald-M er tilsyneladende laseret på den stramme komposition, således at farven løber en anelse og dermed bekræfter, at det er maleri, vi har med at gøre. Og oven i købet maleri i sin mest rendyrkede form.

Gengivelserne i bogen er skarpt og flot gennemførte – og det er godt, for skarphed og præcision er et par af kendetegnene ved Jonna Pedersens processer. Teksterne er skrevet af Trine Ross, som til dagligt er kunstanmelder og skribent ved dagbladet Politiken og Bente Jensen, der er kunstnerisk leder af Kunstpakhuset i Ikast.

Jyllingevej
Trine Ross har udgangspunkt i Jonna Pedersens byskildringer. Her er det væsentligt at nævne de mange kompositioner fra Jyllingevej. Endnu en gang er det fristende at foretage et nedslag i rækken af gengivelser. Bodegaen ’Støvlen’ på Jyllingevej 58 i Vanløse adskiller sig sikkert ikke fra tilsvarende etablissementer i Danmark. Som altid i Jonna Pedersens værker er miljøet mennesketomt – og dog? Bag de matterede ruder sidder etablissementets gæster helt sikkert med deres raflebægere og deres bajere og klarer verdenssituationen. Helst som den finder sted lidt længere nede ad gaden eller rundt om det nærmeste hjørne.

Om det er solcentrets facade, apotekets indgangsparti, grønthandlerens vareudvalg, cafeteriets røvballegardiner eller S-togsstationens grå beton bliver det skildret i Jonna Pedersens optik både autentisk og minutiøst.

Stilleben
Bente Jensen har et andet udgangspunkt i sin beskrivelse af Jonna Pedersens verden. Her handler det om en klassisk disciplin inden for malerkunsten: Stilleben har i generationer optaget malere og i det aktuelle tilfælde er disse baseret på enkelte indslag fra hverdagen. Det kan eksempelvis være et glas med rødbeder, en dåse Jaka Bov eller en pakke Ga-Jol’er.

I disse opstillinger – dokumentationer over produkt-designs – møder stilfærdige Morandi så at sige pop-ikonet Warhol. Springet fra ”en new yorker” Savarin Coffee til Syberg-hyldesten med fire rugbrødsmadder på en hvid tallerken med en uprætentiøs Ærø Pilsner og et snapseglas er næsten for voldsomt – akkurat som man kunne opfatte den psykiske afstand mellem Times Square og Jyllingevej.

’Dokumentar – Jonna Pedersen Maleri 2006-2010’
er udgivet af forlaget Cinnober.
146 farveillustrerede sider
Vejl. pris: kr. 240,-


Send til ven
BOGANMELDELSER
Er den vilde nu hustrænet?
Nyt stort værk følger billedkunstneren Peter Bonde til dørs og vægs 
- Læs mere...
Hans Christian Rylander
Et stort bogværk om billedkunstneren Hans Christian Rylander har set dagens lys.
- Læs mere...
Poetisk og rammende digtsamling
Lasse Højgaards ”Indkredsning” af selvoplevede parforhold på livets vej
- Læs mere...
Vigtigt bogværk om en moderne polyhistor
I anledning af en stor retrospektiv udstilling i Clausens Kunsthandel har Forlaget Vandkunsten udgivet en flot bog om kunstneren Richard Winther
- Læs mere...
Det, der er uforklarligt
Ny bog om billedkunstneren Mogens Møller
- Læs mere...
ARTIKLER FRA NYESTE AVIS
Et land i sort/hvid
Krass Clement foto af byer og mennesker i Syrien
Af Orla Schantz
Together we get somewhere
Jacob Rantzau og Oscar Björck på Skagens Museum
Af Grethe Hagensen
Fremragende Tal R
Tal R’s værker fra de sidste to årtier på Louisiana 
Af Finn Storgaard
KUNSTKALENDER - 282 Arr.
ANNONCE